Copyright © 2003 - 2017 Vlinder-en libellenwerkgroep Zeeland          Laatste update: 16 maart 2018  Statistiek

Tuinwaarnemingen

 

Een eigen tuin vol vlinders….wie wil dat niet? Een vlindertuin is een levende tuin waarin je volop kunt genieten van vrolijk dansende vlinders, bedrijvige hommels of andere kleurrijke insecten. Een aantal opvallend gekleurde grote vlinders als kleine vos, dagpauwoog of atalanta zijn makkelijk te lokken met goede nectarplanten. Bekende nectarplanten als hemelsleutel, lavendel of vlinderstruik zijn altijd erg in trek bij vlinders. Met het aanplanten van struiken of planten waar de rupsen van vlinders op leven (waardplanten) kunnen soorten worden aangetrokken als boomblauwtje, citroenvlinder of oranjetip. En zo helpen we de vlinders een handje in onze eigen tuin. Dat is hard nodig want het gaat nog steeds niet zo goed gaat met de dagvlinders in Nederland.

 

Veel leden en donateurs van de Vlinder- en Libellenwerkgroep tellen met veel plezier al jaren wekelijks de vlinders en libellen die de eigen tuin bezoeken. Zo kunnen ze nagaan of de vlinderstand in de eigen omgeving voor- of achteruit gaat. De gegevens worden verzameld en gepresenteerd in de Zeeuwse Prikkebeen zodat de resultaten onderling vergeleken kunnen worden.   

U kunt ook zonder enige verplichting meedoen door via onderstaande knoppen een telformulier op te halen en daar uw wekelijkse waarnemingen in te vullen. Als u aan het einde van het seizoen uw ingevulde formulier naar de Vlinder- en Libellenwerkgroep stuurt, ontvangt u in het begin van het nieuwe jaar de Zeeuwse Prikkebeen met daarin een uitgebreid verslag van vlinderwaarnemingen in Zeeuwse tuinen. Het adres om in te sturen vindt u op het formulier.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij hanniejo@zeelandnet.nl

 

De PDF-documenten kunt u met Acrobat Reader lezen. Heeft u dit programma niet? Gebruik dan onderstaand logo voor de link naar de website van Adobe, download en installeer dit programma. Vervolgens kunt u de  PDF-bestanden bekijken.  

Tuinformulier 2018 in Word document

 

Tuinformulier 2018 (pdf)

 

Handleiding in Word document

 

Handleiding (pdf)

 

Nachtvlinderonderzoek op vaste locatie in Word document

 

Nachtvlinderonderzoek op vaste locatie in (pdf)